Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • baca10
    RS
    • 2009
    • 6225

Zamieszczone przez termit886
    To jednym słowem mają nas głęboko w dupie...
    albo jeszcze dalej :evil:

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Zamieszczone przez xtremesystems
      a ja kolejnym nabywcom pragne zwrócic uwage na 1.6 ale TDI. silnik naprawde zaskoczyl mnie nieskim spalaniem po miescie (w granicach 6L) z kolei jezli wyjedzie sie za miasto od razu spada do okolo 5/100

przy jezdzie autostradowej to okolice 5,6-6,2
      W lekkiej malej Fabii. W ciezszej Octavii w polaczeniu z DSG 5l to jest turlanie, normalnie trasa to okolo 6l. Autosrada powyzej 160 to 7,5-8l. Miasto u mnie od 7l przy turlaniu do 11l zima :twisted:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Rosomak
        L&K
        • 2011
        • 1365
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

termit886, mi też nie odpisali, a już minęło trochę czasu.
        W dupie nas mają i ASO i LR.
        Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
        http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
        Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• The_playa
          Drive
          • 2012
          • 45

Moze trzeba zrobic jakas akcje na FB typu "Anty-Skoda" cos jak z NC+....bez przesady nikt mnie nie będzie mnie walił po rogach tylko dla tego ze moze.

Swoja droga mi tez nie odpisał SAP, napisałem im ze ASO oddało mi auto w pogorszonym stanie, narażą mnie na szkode i wieksze koszty przez odłaczenie wyposazenia dodatkowego za ktore zaplacilem (niezgodnosc towaru z umowa i zmiana warunkow gwarancji w trakcje jej trwania)etc...... i cisza...nawet potwierdzenia nie dostalem na maila.

Komentarz

• tomekjmopl
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1187
            • Opel
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

The_playa, SAP już nie ma (jak było, to jakiś tam kontakt zawsze był), teraz masz VGP i przerasta ich nawet dopisanie klienta do bazy marketingowej ...:

Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego jest największą polską organizacją pracodawców branży motoryzacyjnej, zrzeszającą obecnie 40 firm.

Komentarz

• termit886
              Rider
              • 2012
              • 261
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez The_playa
              Moze trzeba zrobic jakas akcje na FB typu "Anty-Skoda" cos jak z NC+....bez przesady nikt mnie nie będzie mnie walił po rogach tylko dla tego ze moze.
              Tu jest racja trzeba by zrobić taką akcję na FB jak z NC+ i rura im zmięknie... NC+ też na początku stało twardo przy swoim a potem nagle zmienili swoje stanowisko.

Komentarz

• The_playa
                Drive
                • 2012
                • 45

Zamieszczone przez tomekjmopl
                The_playa, SAP już nie ma (jak było, to jakiś tam kontakt zawsze był), teraz masz VGP i przerasta ich nawet dopisanie klienta do bazy marketingowej ...:

http://www.pzpm.org.pl/Czlonkowie/Vo...n-Group-Polska
                Jak zwał tak zwał, wypelnilem formularz u nich na stronie i tyle.

A co to samej modyfikacji to mam pytanie dla tych co już widzieli nowy soft(ja czekam na mój kabelek, bo od elpigazu nie pasuje):

1.Od której wersji jest ten mod?
                2.Czy poza zaptaszkowaniem "split fuel" mapy zostały tez po modyfikowane?
                3.Da sie zrobic dumpa softu oprogramowaniem ze strony Landi?

Komentarz

• r2r
                  RS
                  • 2008
                  • 4720
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez The_playa
                  .

Internet nie milczy i choć to pewnie zginie w tłumie i natłoku innych rzeczy, to dobrze że przedostaje się do świadomości informacja, o Skodzie tnącej w ciula.
                  Statystyczni Państwo Mieczysław i Grażyna Kowalscy, odrzucą Skodę jako następcę ich wysłużonego pojazdu, jak dowiedzą się że do nowej nie da rady założyć gazu, a w takiej z 1.6 benz, o dziwo tez trzeba otwierać bak i czasem wlewać benzyny.
                  Oj zapłacze jeszcze Skoda za takimi panami Mieczysławami.
                  Artur

Komentarz

• marcin91860
                    Drive
                    • 2012
                    • 47

The_playa,
                    mi oprogramowanie Omegas pokazuje SW version 3.10. Podrzucam zmiany jakie mi się udało zauważyć w mapie i split fuel. Może ktoś spojrzy fachowym okiem. Pewnie bez problemu można wyłączyć promocję. Konfigurację można zapisać i załadować tym softem ze strony LR. Pytanie czy taka operacja jest gdzieś tam logowana w sterowniku ?
                    Załączone pliki

Komentarz

• The_playa
                      Drive
                      • 2012
                      • 45

Thnx marcin91860.

Mapy wyglądają jak po autoadaptacji. Dziwi mnie tylko ze nie ma nigdzie okreslonych paramterów kiedy i w jakich ilosciach ten dotrysk startuje, bo pola z % pod cisnieniem sa wyzerowane. Chyba ze to jest zaszyte w sofcie gdzieś.

Swoja droga oprogramowanie wygląda identycznie jak to do ELPIGAZU(AEB), a ono niczego nie loguje, widoczna jest tylko nazwa pliku z jakiego konfiguracja została załadowana.

Dzis przyjdzie do mnie interfejs Landi wiec sprawdze od kiedy tak naprawde wlączali ten dotrysk. Ostatni serwis miałem w sierpniu.

P.S Moze ktos dac linka gdzie ze strony LR mozna pobrac soft bo nie moge znalezc.thnx

Komentarz

• logan_x
                        Rider
                        • 2011
                        • 401
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Może tutaj cos znajdziesz:

login: omegas
                        pass: omegas

Komentarz

• Northeusz
                          RS
                          • 2010
                          • 1677
                          • Octavia I (1U2)
                          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez logan_x
                          Może tutaj cos znajdziesz:

login: omegas
                          pass: omegas
                          I znając Landi jak tylko to zobaczą to będzie: "Server is temporarily unavailable... for OCP" :lol:
                          Pozdrawiam
                          Northeusz

Komentarz

• parasite
                            L&K
                            • 2011
                            • 1368

Zamieszczone przez Maicroft
                            Zamieszczone przez xtremesystems
                            a ja kolejnym nabywcom pragne zwrócic uwage na 1.6 ale TDI. silnik naprawde zaskoczyl mnie nieskim spalaniem po miescie (w granicach 6L) z kolei jezli wyjedzie sie za miasto od razu spada do okolo 5/100

przy jezdzie autostradowej to okolice 5,6-6,2
                            W lekkiej malej Fabii. W ciezszej Octavii w polaczeniu z DSG 5l to jest turlanie, normalnie trasa to okolo 6l. Autosrada powyzej 160 to 7,5-8l. Miasto u mnie od 7l przy turlaniu do 11l zima :twisted:
                            I na co ta cała hiper technologia, wtryski, turbiny ze zmienną geometrią jak stary AGR o większej pojemności palił tyle samo albo i mniej :?:
                            AGR 112KM, 232Nm
                            Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• obrus
                              Elegance
                              • 2011
                              • 783
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ekologia Panie, ekologia! Nowoczesność i ekonomia.

Komentarz

• The_playa
                                Drive
                                • 2012
                                • 45

Jakby ktoś potrzebował to zrobilem backup configa instalacji przed update (mapa oczywiście moja wiec do zmiany). Softu nie zmieniają bo ja już mam 3.1 ale bez zaptaszkowanego "split fuel". Swoja droga ciekawe jak on działa przy wypełnionych wartościach w tabelce na 0.

Troche mi sie to nie klei z tym całkowitym/czesciowym przejściem na gaz wedle tego co pokazuje marcin91860, bo wtedy w "operacja przy wysokiej predkosci obrotowej"
                                powinno byc zaznaczone albo dodatek albo benzyna i tam skonfigurowane prędkości przejścia. W przypadku zaznaczenia "Gaz" chodzi na gazie w każdych warunkach.

Jedyna podpadająca funkcja to "Automatyczny udział benzyny przy wysokiej....", ktoś w aucie przed 2012 ma to zaptaszkowane??
                                [/i]
                                Załączone pliki

Komentarz

• fajny52
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 202

Czy jest możliwe, żeby włączyli mi dotrysk benzyny na przeglądzie po 15 tys km 27 marca 2013 roku. Teraz moje autko pali średnio na trasie 8,5 l lpg.

Komentarz

• bishop
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1430

Tak , możliwe jest , ..tylko dlaczego pan fajny52, nie zapytał w aso, co robią i co zmieniaja w aucie, :diabelski_usmiech przecież dałeś im za to kilka stówek, ...eh ci milonerzy

Komentarz

• fajny52
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 202

nic na fakturze nie pisze żeby zmieniali oprogramowanie a sami też mi tego nie powiedzieli wiec chyba nie zmieniali oprogramowania. Wtedy w ogóle nie wiedziałem, że jest coś takiego jak dotrysk benzyny.

Komentarz

• gregors
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 95
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez fajny52
                                        nic na fakturze nie pisze żeby zmieniali oprogramowanie a sami też mi tego nie powiedzieli
                                        I to jest całe ASO, jak klient nie zapyta to cicho sza bo się wyda , a tak naprawdę to robią co chcą aby klient nie wrócił z usterką na gwarancji.

Mi jak zmienili soft na nowszy w kompie od LR to nawet nie powiedzieli jak nie zapytałem.

Na szczęście gwarancję mam już za sobą i nie muszę sie spotykać z panami.
                                        Pozdrawiam GregorS

Komentarz

• Tatra
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 248
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez fajny52
                                          nic na fakturze nie pisze żeby zmieniali oprogramowanie a sami też mi tego nie powiedzieli wiec chyba nie zmieniali oprogramowania. Wtedy w ogóle nie wiedziałem, że jest coś takiego jak dotrysk benzyny.
                                          kilka stron wyżej odpowiedż Pana/Pani z SAP, że " ASO nie ma obowiązku informowania klienta o zmianie oprogramowania"
                                          Także ASO/SAP moga nam pokazać :terefere

" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
                                          Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• oldbrother
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 33

Tknięty kilkoma Waszymi uwagami z tego wątku nt. innych problemów z Octavkami i generalnie ASO widzę że i mnie czeka przeprawa z problemem sprężyn tylnej osi (wiem że to inny wątek...) Zmierzyłem i mam z tyłu ok 360mm przy pełnych obu bakach. Na szczęście mam ok 5 tys.km przebiegu a auto mam od 1,5 miesiąca więc nie powinno być problemu z (pseudo)naprawą tych sprężyn przez ASO... Ciekawe jakie inne "kwiatki" wyjdą w miarę czytania tego forum :cry:
                                            Może jacyś "starzy" i bardziej doświadczeni właściciele Octavek II FL (i nie tylko) uświadomią mnie na co zwrócić uwagę - wiem jeszcze o głośnych i wycierających lakier uszczelkach drzwi. Jest coś jeszcze oprócz tych uszczelek i sprężyn co trzeba mieć na oku??? Może to gdzieś już było podawane ba forum - takie kompendium wiedzy dot. Octavek i typowych problemów z nimi związanych?

Komentarz

• micho_m
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 528
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Nie szukaj dziury w calym. Jak cos sie wysra to jedz do ASO i walcz a jak nic Cie nie niepokoi to jezdzij normalnie.
                                              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                                              www.nawmar.pl

Komentarz

• koszu84
                                                Classic
                                                • 2012
                                                • 20

zwróć uwagę na spasowanie przedniej maski. Czesto zdarza się ze grill ociera o zderzak i wyciera lakier na nim, oraz metalową dolną czesc atrapy co prowadzi do jej korozji.

Komentarz

• leonn
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2726
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez oldbrother
                                                  uświadomią mnie na co zwrócić uwagę - wiem jeszcze o głośnych i wycierających lakier uszczelkach drzwi
                                                  Uszcelki drzwi w FLkach zostały już zmienione na miękkie, a sprawdź jak Ci sie zużywaja tylne tarcze i w jakim są stanie :wink: tu poczytaj bo myślałem, że to tylko ja tak mam

Komentarz

• oldbrother
                                                    Classic
                                                    • 2013
                                                    • 33

Dzięki za podpowiedzi! Właśnie wróciłem z ASO gdzie zmierzyli mi tylny zwis - wyszedł 363 i 368mm (powinno być min. 384mm) Odesłali te pomiary do centrali i decyzja co mają robić ma być w ciągu tygodnia... Tak z ciekawostek to udało mi się Octavkę rozbujać między Katowicami a Gliwicami do 205 km/h (mój rekord) ops: - było trochę z górki i się śpieszyłem na pomiar :wink:
                                                    Inny problem który coraz bardziej zauważam to drgania silnika (co parę sekund - jakby jakiś rezonans się robił) na biegu jalowym (nie ważne czy na PB czy LPG). Podobno "ten typ tak ma" jak czytałem na forach. Tak też drgał silnik w mojej poprzedniej Octavce I Tour 1.6 MPI więc się przyzwyczaiłem i dla mnie to nie tragedia :roll:
                                                    Na moje pytanie w serwisie o te drgania pan ASOwiec z poważną miną powiedział że "to wszystko wina ekologii oraz norm emisji CO2 i komputer co jakiś czas odłącza 1 cylider - stąd te okresowe szarpnięcia silnika". O mało ze śmiechu nie parsknąłem na taką mądrość - swoją drogą mają w tym ASO goście wyobrażnię a klientów chyba za idiotów żeby takie kity wciskać...

Komentarz

Pracuję...